Zorgverzekering & Kanker. Waar moet je op letten als kankerpatiënt?

De meeste mensen hebben inmiddels het aanbod voor de zorgpremie 2019 ontvangen. Zoals ieder jaar heb je de mogelijkheid om te kiezen voor een aangepaste polis of om over te stappen naar een nieuwe zorgverzekeraar. Patiëntenplatform Sarcomen en NFK vinden het belangrijk dat patiënten een goede en betaalbare zorgverzekering hebben die het beste bij hen past. Overstappen is geen doel, maar we bieden je wel graag wat handvatten waarmee je zelf kan bepalen of het zinvol voor jou is om over te stappen. Waar moet je op letten als kankerpatiënt?

Acceptatieplicht en eigen risico

Elk jaar heb je de mogelijkheid om te kiezen voor een andere zorgverzekeraar. Dat je kanker hebt (gehad) hoeft geen bezwaar te zijn want voor de basisverzekering geldt een acceptatieplicht. Bijna alle zorg voor kanker zit in het basispakket. De basisverzekering is een verplichte verzekering voor elke Nederlander. Het verplicht eigen risico (385,- euro) is een regeling van de overheid. Het maakt daarvoor dus niet uit bij wie je verzekerd bent. Veel zorg valt wel onder dit eigen risico van 385 euro. Dat betekent dat je de eerste 385 euro van de kosten die je in een jaar maakt zelf moet betalen. Het maakt niet uit of dit is voor een controle in het ziekenhuis of voor medicijnen.

Zorg die niet valt onder eigen risico

Sommige zorg valt niet onder het eigen risico en hoef je dus niet zelf te betalen. Dat is de zorg (ook tandheelkundige zorg) voor kinderen jonger dan achttien jaar, huisartszorg, verloskundige zorg, kraamzorg, vergoedingen vanuit de aanvullende verzekering, tandartskosten voor verzekerden jonger dan achttien jaar, hulpmiddelen in bruikleen van thuiszorg, griepprik voor risicogroepen, nacontrole levende orgaandonor (nier- of levertransplantatie), ketenzorg (dat is zorg waarbij verschillende zorgaanbieders samenwerken (bijvoorbeeld bij diabetes behandelingen), gratis bevolkingsonderzoeken (bijvoorbeeld naar borstkanker) en wijkverpleging.

Wanneer je kanker hebt, heb je meer zorg nodig

Als kankerpatiënt heb je meestal meer zorg nodig. Dat bepaalt uiteraard ook de uiteindelijke keuze voor een zorgverzekering en of overstappen slim is. Als je verwacht weinig extra zorgkosten te maken, is aanvullend verzekeren vaak niet nodig. Maar bij behandelingen van bijvoorbeeld een fysiotherapeut, psycholoog, tandarts of oncologische revalidatie kan een aanvullende verzekering heel handig zijn. De Patiënten Federatie Nederland maakte een overzicht met veel gestelde vragen over mensen die meer zorg nodig hebben. Zo kun je er zelfs antwoord vinden op de vraag of je lidmaatschap van een van onze patiëntenorganisaties wordt vergoed. Je kan zelf kiezen of je een aanvullende verzekering nodig vindt. Het is in ieder geval geen verplichting.

Lees meer over zorgverzekering & kanker op de website van de NFK