Voeding bij GIST

GIST en de behandeling daarvan kunnen gevolgen hebben voor het eten. De eetlust kan veranderen. Ook de smaak kan wijzigen, waardoor eten anders smaakt en voorkeuren verschuiven. Eten is dan niet meer vanzelfsprekend lekker en leuk. Daardoor kunt u onbedoeld afvallen. Of juist zwaarder worden.   Meestal gaat het smaakverlies na verloop van tijd weer voorbij door het wennen aan het middel, en kan men weer echt van eten gaan genieten.

Niet iedereen krijgt dezelfde klachten. De voedingsproblemen verschillen per persoon. Maar zelfs als u geen problemen heeft, kan informatie over voeding belangrijk zijn. Juiste voeding zorgt voor een goed lichaamsgewicht en voldoende kracht in uw lichaam. Dat kan u helpen om de behandeling te doorstaan en ervan te herstellen. Daarom is het verstandig om goed te eten en te drinken.

Probeer ondertussen op gewicht te blijven door zoveel mogelijk gevarieerd te eten en vermijd vetrijke voeding. Eet verse groenten en fruit. Bij misselijkheid kan het helpen om telkens kleine beetjes te eten en goed te drinken. Als dit niet lukt kan de arts eventueel een misselijkheid voorschrijven.

Grapefruit(sap) (pompelmoes) in combinatie met imatinib (Glivec ®) en met sunitinib (Sutent ®) wordt sterk afgeraden, omdat grapefruit de imatinib- en sunitinibspiegel in het bloed kan verstoren. Ook wordt gewaarschuwd voor de combinatie van imatinib of sutent met het kruidengeneesmiddel sint-janskruid (hypericum perforatum).

Heeft u vragen over uw eigen situatie, stel die dan aan uw huisarts, specialist of verpleegkundige. Zij kunnen u in contact brengen met een diëtist. Die kan u een persoonlijk voedingsadvies geven.