Ripretinib toegelaten tot de Europese markt

De Europese Commissie heeft een marktautorisatie afgegeven voor het GIST-medicijn ripretinib. Dat betekent dat de producent het middel vanaf nu in Europa op de markt mag brengen. De toestemming geldt alleen voor het gebruik van ripretinib als vierdelijnsmiddel bij de behandeling van uitgezaaide GIST. Het is dus bestemd voor patiënten die geen baat meer hebben bij de eerste drie “lijnen”: imatinib, sunitinib en regorafenib.

De Europese marktautorisatie betekent overigens nog niet dat ripretinib meteen in Nederland in het verzekerde pakket zit. Daarvoor moeten in ons eigen land nog een paar laatste hordes worden genomen. Dat zal waarschijnlijk nog een paar maanden in beslag nemen. Als alles goed gaat zou ripretinib dan vanaf ergens begin 2022 in Nederland gewoon verkrijgbaar moeten zijn, vergoed door de verzekering.

De Europese goedkeuring is gebaseerd op de resultaten van de INVICTUS-studie. Hierbij werd aangetoond dat de gemiddelde overleving van de genoemde groep patiënten duidelijk toeneemt door inname van ripretinib. Aan die studie hebben ook Nederlandse en Belgische GIST-patiënten deelgenomen, via de gespecialiseerde GIST-centra.

Ripretinib wordt door de producent op de markt gebracht onder de merknaam Qinlock®.

Ook ripretinib heeft bijwerkingen. Net als de andere GIST-middelen kan het bijvoorbeeld vermoeidheid, misselijkheid, diarree en hand-voetsyndroom veroorzaken. Verder wordt ook bij een deel van de patiënten haaruitval vastgesteld.