Avapritinib toegelaten op de Europese markt

Avapritinib mag in Europa op de markt gebracht worden voor de behandeling van volwassen patiënten die een niet-operabele of uitgezaaide GIST met een PDGFRA D842V-mutatie hebben. Dat heeft de Europese Commissie onlangs besloten. Het middel zal hierdoor naar verwachting ergens in 2021 als standaardbehandeling voor die groep GIST-patiënten beschikbaar komen in Nederland.

Eerder dit jaar werd avapritinib al toegelaten tot de Amerikaanse markt. Net als daar zal in Europa de merknaam Ayvakit® gebruikt worden. Eerder was het middel bekend onder de voorlopige stofnaam BLU-285.

Ongeveer 6% van alle GIST-patiënten heeft te maken met een PDGFRA D842V-mutatie. Bij deze specifieke mutatie werken de gangbare GIST-middelen (imatinib, sunitinib en regorafenib) niet of nauwelijks. Avapritinib heeft in een aantal studies bewezen hiervoor wel werkzaam te zijn. Ook bij dit middel treden vaak bijwerkingen op, waaronder vochtophoping, misselijkheid, diarree, vermoeidheid en cognitieve problemen.

Voor de definitieve toelating op de Nederlandse markt moeten nog enkele hordes genomen worden. Vandaar dat het middel niet nu al meteen op gewoon voorschrift verkregen kan worden. Wel loopt er in een aantal GIST-expertisecentra in Nederland een zogenaamd compassionate use programma, waarbij avapritinib, onder bepaalde voorwaarden, al aan de genoemde groep patiënten ter beschikking kan worden gesteld. Voor informatie over de deelnemende centra: https://www.contactgroepgist.nl/overzicht-lopende-studies-gist/#toggle-id-6